Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Τι επέφερε η παγκόσμια συμμετοχή μας κατά των βιασμών, τις στρατιωτικές επενδύσεις, τον έμπολα, την ρύπανση, τους σεισμοπαθείς, την λιτότητα των ολιγαρχιών, την μετανάστευση

Φίλοι μου, σας κοινοποιούμε την επίσημη επιστολή του Avaaz, ενός δικτύου όπου με την συμμετοχή όλων μας, αλλάζει ο κόσμος.
----------------------------------------------------------------------------
Αγαπητά 42 εκατ. μέλη του Avaaz, 

Το ξέρω πως αντί να καυχιόμαστε, πρέπει να συνεχίζουμε διαρκώς τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά αυτόν τον καιρό το Avaaz σκίζει! Τι να κάνουμε; :) 

Θέλεις αποδείξεις;

Βοηθήσαμε να περάσει η πρώτη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση

πρόσφυγες
Αφού πρώτα πνίγηκαν χιλιάδες πρόσφυγες στη Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτέλους πρότεινε μια ατζέντα για τη μετανάστευση, ώστε να μοιραστούν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ οι ευθύνες για διάσωση, μετακίνηση και επανεγκατάσταση προσφύγων. Το κίνημά μας ανέλαβε αμέσως δράση για να στηρίξουμε την πρωτοβουλία:

 • Συγκεντρώσαμε και δωρίσαμε 500.000 $ στην πιο αποτελεσματική ιδιωτική αποστολή διάσωσης στη Μεσόγειο, τον Υπεράκτιο Σταθμό Βοήθειας Μεταναστών (MOAS), που ήδη φέτος έχει σώσει 7.000 ζωές.
 • Χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, το οποίο βοηθά δεκάδες ανήλικα προσφυγόπουλα που φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα κάθε μήνα. Παράλληλα, μέλη του Αvaaz από την Ελλάδα δήλωσαν εθελοντές στο πρόγραμμα για να συνοδέψουν αυτά τα παιδιά με ασφάλεια από κέντρα κράτησης σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.
 • Οργανώσαμε ανθρωπιστική αποστολή στα ελληνικά νησιά, όπου κάθε μέρα καταφτάνουν οικογένειες προσφύγων πολέμου μέσα σε επισφαλείς βάρκες, και τους παρείχαμε χιλιάδες υπνόσακους και είδη προσωπικής υγιεινής. Δες το ιστολόγιο του αβααζίτη Mike Baillie σχετικά με την αποστολή.
 • Δημιουργήσαμε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εθελοντών για τους πρόσφυγες. Ήδη πάνω από 1.600 αβααζίτες και αβααζίτισσες δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν σε προγράμματα υποδοχής και ένταξης για οικογένειες προσφύγων που φτάνουν σε Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία στοιβαγμένες σε βάρκες. Μέλη του Avaaz στη Γερμανία και τη Γαλλία, ανοίγουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούν οικογένειες Συρίων να ενταχθούν στην κοινωνία.
 • Ασκήσαμε πίεση σε πολιτικούς. Σχεδόν 460.000 μέλη του Avaaz από όλη την Ευρώπη ζητήσαμε πολιτική δράση και παραδώσαμε το ψήφισμά μας σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και στον Επίτροπο της ΕΕ για τη μετανάστευση. Στη συνέχεια, 65.000 από εμάς, στείλαμε προσωπικά μηνύματα σε υπουργούς και η εκστρατεία μας τράβηξε την προσοχή των υψηλότερων κυβερνητικών κλιμακίων. Ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Γιούνκερ μάς έγραψε για να μας ευχαριστήσει για την «ωραία πρωτοβουλία» μας.
 • Όταν, μετά από εβδομάδες κωλυσιεργίας, μάθαμε πως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ισπανία προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη συμφωνία, πλημμυρίσαμε τα υπουργεία τους με τηλεφωνήματα, ενώ αβααζίτες από την Κω έστειλαν ένα βίντεο-έκκληση στον Ισπανό υπουργό, το οποίο κατέκλυσε τα ισπανικά ΜΜΕ.
Μαζί, δείξαμε στους ηγέτες ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και απαντήσαμε στη ρητορική της ξενοφοβίας με πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Η συμφωνία έκλεισε: Η ΕΕ τριπλασίασε τον προϋπολογισμό για θαλάσσιες διασώσεις στη Μεσόγειο και θα προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες πολέμου. Ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά το μέγεθος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για περισσότερες νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη, που είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε αυτές τις απελπισμένες οικογένειες και να σταματήσουμε την παράνομη διακίνηση.

ΟΧΙ άλλη λιτότητα στην Ελλάδα: γράμμα από κορυφαίους οικονομολόγους προς την Α. Μέρκελ 

ΟΧΙ στη λιτότητα
Όταν οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη λιτότητα, Ευρωπαίοι ηγέτες απείλησαν τη χώρα με έξοδο από το ευρώ. Αμέσως,530.000 μέλη του Avaaz από όλη την Ευρώπη ένωσαν τις φωνές τους λέγοντας «ΟΧΙ» στη λιτότητα. Περίπου 3.000.000 Έλληνες είδαν το μήνυμα θάρρους και ελπίδας στο Facebook, μια μέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, το Avaaz έστειλε επιστολή προς την Α. Μέρκελ, υπογεγραμμένη από κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, όπως ο Thomas Piketty και ο Jeffrey Sachs που στήριξαν την εκστρατεία μας. Η επιστολή προκάλεσεσε θύελλα στα γερμανικά ΜΜΕ και αναδημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε τόσο ντόρο που ο Β. Σόιμπλε αναγκάστηκε να ζητήσει από τον επικεφαλής οικονομολόγο του υπουργείου του να μας απαντήσει μέσα από μία μεγάλη εφημερίδα… Και οι σχετικές συζητήσεις εξακολουθούν να διεξάγονται με θέρμη. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για να αλλάξουμε τον οικονομικό δογματισμό της Γερμανίας και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να απελευθερωθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας.

Αναγκάσαμε τη Benetton να αποζημιώσει τα θύματα του εργοστασίου Rana Plaza που κατέρρευσε στο Μπαγκλαντές

Νίκη Benetton
Παράδοση υπογραφών στη Benetton
Μετά από δύο χρόνια άρνησης, πείσαμε τη Benetton να αλλάξει στάση. Δες πώς τα καταφέραμε:
 • Συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε 1.000.000 υπογραφές στη Benetton.
 • Κατακλύσαμε τα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας με σχόλια και, όταν άρχισαν να τα σβήνουν, γίναμε ακόμη πιο επιθετικοί.
 • Στείλαμε κινητές γιγαντοαφίσες που περιφέρονταν για μέρες έξω από τα κεντρικά γραφεία της Benetton στο Μιλάνο, μέχρι που μας σταμάτησε η αστυνομία. Τότε, ο Ιταλός σύμβουλός μας μίλησε στο τηλέφωνο με την αστυνομία και μας άφησαν ήσυχους.
 • Ζητήσαμε από προσωπικότητες με επιρροή να μιλήσουν απευθείας στο γενικό διευθυντή της Benetton.
 • Δημοσιεύσαμε μια συγκινητική έκκληση στους εργαζομένους της Benetton και τη διαδώσαμε στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook.
 • Τελικά, ξεκινήσαμε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις σε προσωπικό επίπεδο με τους διευθυντές της εταιρείας.
Η Benetton απάντησε με χρηματοδότηση του προγράμματος και μάλιστα ευχαρίστησε το Avaaz για το «σημαντικό και θετικό ρόλο που έπαιξε στη διαδικασία»! Τώρα, το πρόγραμμα έχει όλα τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποζημιώσει τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να γίνει ορόσημο για τα εργατικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Συγκεντρώσαμε 2.600.000 $ για τους σεισμοπαθείς του Νεπάλ

σεισμός στο Νεπάλ
Όταν είδαμε την καταστροφή που επέφερε ο τεράστιος σεισμός, συσπειρωθήκαμε αμέσως για να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Στηρίξαμε τα σπουδαιότερα τοπικά προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, χρηματοδοτώντας προσωρινή στέγαση, σίτιση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απομακρυσμένα χωριά που δεν είχαν λάβει βοήθεια από κανέναν. Με τα χρήματα που δωρίσαμε, αυτή τη στιγμή χτίζονται σχολεία και ιατρικές μονάδες σε πληγείσες περιοχές, φέρνοντας ελπίδα σε αμέτρητους ανθρώπους. Η Abari, μια από τις εκπληκτικές οργανώσεις που χτίσουν σπίτια και σχολεία, μας έστειλε ευχαριστίες: «Ενώ τα κτήρια στο Νεπάλ κατέρρεαν ακόμη από τους μετασεισμούς, το Avaaz ήρθε σε επαφή μαζί μας, κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος και οργάνωσε τη χρηματοδότηση μέσα σε 24 ώρες. Ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη του παίρνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν δράση είναι ασύλληπτος».

Συμβάλαμε στην άσκηση πίεσης προς τους ρυπολάγνους ηγέτες της G7, ώστε να δεσμευτούν για την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

αχητές G7 για το κλίμα
Επί δεκαετίες, οι G7 χώρες ρυπαίνουν και καθυστερούν την ολοκληρωτική στροφή προς την καθαρή ενέργεια, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Αλλά για πρώτη φορά έθεσαν έναν εκπληκτικό μακροπρόθεσμο στόχο: να καταργήσουν εντελώς τα ορυκτά καύσιμα. Το κίνημά μας πιέζει εδώ και δύο χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση με:
 • Την καθοδήγηση της περσινής γιγαντιαίας δράσης που κατέβασε στους δρόμους 700.000 πολίτες για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή·
 • Τη δημιουργία ψηφίσματος με 2.700.000 υπογραφές υπέρ της 100 % καθαρής ενέργειας, το οποίο παραδώσαμε σε δεκάδες ηγέτες·
 • Το συντονισμό πολυάριθμων διαδηλώσεων, συναντήσεων με υψηλόβαθμους αρμόδιους, δημοσκοπήσεων και ενημερωτικών εκστρατειών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από το κίνημά μας·
 • Την άσκηση ανυποχώρητης πίεσης για τρεις μήνες στην ηγεσία της Συνόδου Κορυφής της G7, και κυρίως στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για να συμπεριλάβει στην ατζέντα και να συμφωνήσει με αυτόν το στόχο.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις αναλυτικά πώς συμβάλαμε σε αυτήν την απίστευτη νίκη.

Στηρίξαμε με πάνω από 2.500.000 $ τη μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα, που έχει σχεδόν ηττηθεί! 

Έμπολα
Η σημασία αυτής της νίκης είναι πολύ μεγάλη. Αυτό το τέρας θα μπορούσε να έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, αφού απείλησε όλο τον κόσμο. Όμως, ο κόσμος συνεργάστηκε για να τον σταματήσει και η Λιβερία πρόσφατα δήλωσε ότι είναι 100% καθαρή από τον Έμπολα! Τι κάναμε εμείς;
 • Το κίνημά μας πρόσφερε 2.500.000 $ για τις πιο αποτελεσματικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας της πρώτης γραμμής. Η άμεση και εύστοχη χρηματοδότηση που παρείχαμε έσωσε ζωές. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξή σας, καθώς και για την ευελιξία που μας παρείχατε όσον αφορά στην αξιοποίηση των δωρεών. Αυτή η ευελιξία ήταν ζωτική», δήλωσε η οργάνωση Partners in Health.
 • Πάνω από 4.000 μέλη του Avaaz προσφέρθηκαν να πάνε στη δυτική Αφρική και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να βοηθήσουν στον αγώνα. Οι εθελοντές του Avaaz έπαιξαν καθοριστικό ρόλο εκεί, αποτρέποντας τη μετάδοση του ιού από τους ασθενείς στους γιατρούς στα κέντρα θεραπείας του Έμπολα και χτίζοντας με τα ίδια τους τα χέρια τις εγκαταστάσεις των κέντρων αυτών.
Το γεγονός ότι εξαλείφθηκε ο Έμπολα στη Λιβερία και μειώθηκε σημαντικά στις γειτονικές χώρες αποτελεί μια τεράστια νίκη για την ανθρωπότητα και είμαστε πολύ υπερήφανοι και υπερήφανες για το κίνημά μας, επειδή απέδειξε ότι οι πολίτες όλου του κόσμου, σε κρίσιμες στιγμές, είμαστε πρόθυμοι να διακινδυνέψουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αυτό που τώρα έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ είναι το γεγονός ότι, στην περιοχή αυτή, η επένδυση στη δημόσια υγεία είναι ζωτικής σημασίας.

Πιέσαμε την Barclays να αποσύρει τις επενδύσεις της από ισραηλινή αμυντική εταιρεία 

Ισραήλ-Παλαιστίνη
Μετά τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, το Avaaz διοργάνωσε τημεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία απόσυρσης επενδύσεων που έγινε ποτέ, ζητώντας από μεγάλες εταιρείες να διακόψουν τις σχέσεις τους με εταιρείες που εμπλέκονται στην παράνομη κατοχή Παλαιστινιακής γης και στην καταπίεση του λαού της Παλαιστίνης. Ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, ο ηθοποιός Russell Brand και άλλες ομάδες πίεσης στήριξαν την έκκλησή μας και απαίτησαν από την τράπεζα να αναλάβει δράση. Η ομάδα του Avaaz συναντήθηκε με την Barclays για να την πείσουμε για τη σημασία της απόσυρσης των επενδύσεών της από την εταιρεία όπλων Elbit Systems. Έχουμε πληροφορηθεί ότι πλέον η Barclays δεν κατέχει μετοχές της Elbit Systems με καμία ιδιότητα, ούτε καν για λογαριασμό πελατών της. Επίσης, η Barclays έχει επιβεβαιώσει ότι δεν προτείνει μετοχές της Elbit Systems σε πελάτες σε κανένα χώρο συναλλαγών. Τα καταφέραμε!
Συνεχίζουμε να πιέζουμε άλλες εταιρείες που χρηματοδοτούν την κατοχή της Παλαιστίνης να αποσύρουν τις επενδύσεις τους και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

Συμβάλαμε στην απόδοση δικαιοσύνης για τη Liz από την Κένυα που είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού 

Δικαιοσύνη για τη Liz
Όταν ένα κορίτσι 16 χρόνων από την Κένυα κατέθεσε στην αστυνομία ότι βιάστηκε από έξι άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια πέταξαν το αναίσθητο σώμα της σε ένα βόθρο βάθους έξι μέτρων, οι αστυνομικοί απλά τους υποχρέωσαν να κουρέψουν το γκαζόν του τμήματος και μετά τους άφησαν ελεύθερους! Όταν αυτό υπέπεσε στην αντίληψή μας, το κίνημά μας απάντησε με μία τεράστια παγκόσμια κατακραυγή και συνεχίσαμε κλιμακώνοντας την άσκηση πίεσης:
 • Παραδώσαμε το ψήφισμά μας στους ανώτατους αξιωματούχους της πολιτείας και της δικαιοσύνης.
 • Βομβαρδίσαμε τα κοινωνικά δίκτυα της αστυνομίας και των πολιτικών της Κένυας.
 • Στείλαμε έναν ανακριτή στον τόπο του εγκλήματος για να συμβάλει στη διερεύνησή του.
 • Συνεργαστήκαμε με εκπληκτικές οργανώσεις από την Κένυα για να διοργανώσουμε μια μαζική διαδήλωση και να καταφέρουμε να επιληφθεί της υπόθεσης ένας ειδικός εισαγγελέας για να την παραπέμψει στο δικαστήριο.
Τελικά, περίπου δύο χρόνια μετά, ένας δικαστής καταδίκασε τρεις από τους βιαστές σε 15 χρόνια κάθειρξη«Η εκστρατεία του Avaaz έφερε την υπόθεση αυτή στην επιφάνεια και, αν δεν υπήρχε η παγκόσμια αναγνώριση της κατάστασης που αντιμετώπιζε η Liz, είμαι σίγουρη ότι η υπόθεση δε θα είχε φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα», δήλωσε η Terry Kunina, μία από τις ηγέτιδες του φεμινιστικού κινήματος της Κένυας.

Τώρα, οι αξιωματούχοι της Κένυας γνωρίζουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα τους θεωρήσει υπεύθυνους για κατάχρηση εξουσίας και ατιμωρησία.

Μαζί με αυτές τις απίστευτες νίκες, το Avaaz επίσης εξαπλώθηκε τόσο πολύ που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ομάδες σε 18 χώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός και η επιρροή των εθνικών μας εκστρατειών να αυξάνεται συνεχώς -- από τη Γερμανία έως τη Βραζιλία και από τη Νότια Αφρική έως τη Ρωσία. Όλα αυτά κατακτήθηκαν χάρη στη συμμετοχή όλων μας σε αυτό το εκπληκτικό κίνημα, αναλαμβάνοντας συνεχώς δράση, διαδίδοντας τις εκστρατείες στους φίλους μας, στηρίζοντας με μικρά χρηματικά ποσά και λίγο από το χρόνο μας και βοηθώντας να δημιουργήσουμε μία μαγική, ισχυρή συλλογική δύναμη.

Συμβαίνουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο μας, αλλά ας ανοίξουμε για μια στιγμή τις καρδιές μας για να νιώσουμε την αγάπη αυτού του κινήματος. Εκατομμύρια πολίτες συσπειρωνόμαστε κάθε εβδομάδα και επηρεάζουμε κάποια από τα πιο σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.

Ας συνεχίσουμε να δίνουμε το «παρών» όλοι και όλες μαζί!

Με πολλή αγάπη, σεβασμό και κυρίως ευγνωμοσύνη,

Ricken, Alice, Emma, Danny, Nataliya, Marigona και όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Αν σου αρέσουν αυτά που κάνουμε μαζί, βάλε ένα χεράκι για να συνεχίσουμε τη δράση μας: ΝΑΙ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ Μπορεί να μη γνωρίζεις ότι το Avaaz διαφέρει από σχεδόν όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς λόγω του ότι χρηματοδοτούμαστε και καθοδηγούμαστε αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη μας. Αρνούμαστε αυστηρά οποιαδήποτε δωρεά από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδρύματα, καθώς και τις δωρεές που υπερβαίνουν τα 5.000 €. Όλο αυτό το φανταστικό εγχείρημα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με μικροδωρεές πολιτών μέσω διαδικτύου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποια είναι η γνώμη σας;

Σχετικά άρθρα