Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Άγιος Νικόλαος, Άγιος Βασίλης και Santa Claus

...και το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν, ο Άγιος Νικόλας να μας χαρίζει Δύναμη στις φουρτούνες της ζωής.

Κατ' αρχάς για τον Άγιο Νικόλαο διαβάστε εδώ τον βίο του 
και πολλά άλλα.

Αφού τα διαβάσουμε, βλέπουμε για άλλη μια φορά την Υπέρβαση, το Μεγαλείο, την Ζωή και το Θαύμα ακόμη ενός Μέγιστου Άγιου ο οποίος πάντα με την χάρη του Κυρίου, πρόσφερε, μαρτύρησε και θυσιάστηκε για τον Κύριο, την ορθοδοξία, την Ελλάδα, τους ναυτικούς, τους αδικημένους και για ΟΛΟΥΣ όσους ζήτησαν την βοήθεια του.

Τι σχέση έχει ο Santa όμως με όλη αυτή την ιστορία; 

Αν μεταφράσουμε το όνομα Άγιος Νικόλαος στα αγγλικά τότε παίρνουμε το Saint Nicolas. Πράγματι, η Χάρη του Κυρίου σε όλον τον κόσμο απλώνεται, και τα τελευταία 60 χρόνια, σαν τα κάλαντα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες τραγούδια σε διάφορες γλώσσες στον πλανήτη για τον Saint Nicolas (Άγιο Νικόλαο) όλα στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων (ακούστε παραπάνω από 9000 τραγούδια εδώ). Τα λαογραφικά μας επίσης, εκτός από Άγιο των ναυτικών, τον κατατάσσουν ώς άρχοντα του Χειμώνα.  Γιατί ο Αληθινός Θεός λειτουργεί καθημερινά και πρακτικά στις καρδιές ΟΛΩΝ των ανθρώπων του κόσμου, με χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία, τραγούδια, φιλία, αλληλεγγύη, φιλανθρωπιά και πολλά άλλα.

Επειδή όμως στον πλανήτη, μερικοί λειτουργούν υποχθόνια και δεν γουστάρουν αυτό το ωραίο νταβαντούρι (όπου μέχρι οι Κινέζοι και οι Τούρκοι θέλουν τα Χριστούγεννα) - και δεν θέλουν ο κοσμάκης να έρθει με την αγάπη, το μεράκι, την χαρά, το τραγούδι και πάνω από όλα την ελεύθερη θέληση του στο Λόγο του Κυρίου - βάλθηκαν με οργανωμένα σχέδια πάλι να χαλάσουν τη γιορτή.

το Saint Nicolas το πειράξανε λιγάκι, και αν μπερδέψεις λίγα τα γράμματα γίνεται 
Santa Claus

Ξεκινήσανε λοιπόν τον πόλεμο στο όνομα του Αγίου Νικολάου, όπου το Saint Nicolas το πειράξανε λιγάκι, και αν μπερδέψεις λίγα τα γράμματα γίνεται Santa Claus. Μετά το όνομα πήγαν στις πράξεις και το βίο του Αγίου, ο οποιος παρεμπιπτόντως ήταν και είναι γνωστός σε όλον το πλανήτη (βλ εδώ), φτιάξανε το γνωστό παραμυθάκι με τους Καλικάντζαρους, τα δωράκια της παραμονής πρωτοχρονιάς, τους ταράνδους, και πολλά άλλα.

...Έτσι λοιπόν
Στη Δύση όπου ο Άγιος Νικόλαος λέγεται Santa Claus, η γιορτή του συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε. Η μορφή του (η οποία διόλου δε συνάδει με την πραγματική του μορφή ως ασκητικού μοναχού - αρχιερέα των πρώτων χριστιανικών αιώνων) είναι ενός ευτραφούς άντρα με άσπρα μαλλιά, άσπρη γενειάδα και κόκκινα μάγουλα, ο οποίος φοράει κόκκινα ρούχα, κόκκινο σκούφο και μαύρα δερμάτινα παπούτσια και ζώνη. Η εικόνα αυτή προήλθε τον 19ο αιώνα από τον επιλεγόμενο πατέρα του αμερικάνικου Καρτούν Thomas Nast, έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μετεξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε σταδιακά με πλήθος παγανιστικών στοιχείων μέσα από από τη βιομηχανία της Τηλεόρασης, του Κινηματογράφου και της Μουσικής. Στη μετεξέλιξη και τον εμπλουτισμό της εν λόγω φιγούρας εντάσσονται και διάφορες ιστορίες περί κατοικίας του σε χωριό του Βορείου Πόλου ή της Φινλανδίας, περί της συζύγου του (Mrs Claus), των ξωτικών υπηρετών του, και των 8 - 9 ιπταμένων ταράνδων - ελαφιών που σέρνουν το έλκηθρό του, με περισσότερο γνωστό και τραγουδισμένο το Ρούντολφ.
Στην Ελλάδα η μορφή του Santa Claus ταυτίζεται με τη μορφή του Άγιου Βασίλη, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει (τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό) στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον "πατέρα του χιονιού" κτλ.

Δεν είναι καθόλου άσχημο ή και καθόλου κακό θα έλεγα, να δίνεις στα παιδιά δώρα που τόσο πολύ τα περιμένουν τα Χριστούγεννα; Μήπως αυτό το έκανε κάποιος "άλλος" Santas Έλληνας πολλά χρόνια πριν, και σε μεγαλύτερο βαθμό και όχι μόνο τα Χριστούγεννα; Για αυτό εμείς τον Santa Claus τον λέμε Άγιο Βασίλη, ο οποίος δεν είναι παρά μια στραβή και λάθος εικόνα του Μέγα και Αγίου Βασίλειου Καισαρείας

Όπου ο Μέγας Βασίλειος:
«... τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας». Με τη φράση αυτή, το απολυτίκιο, απόλυτα επιτυχημένα, τονίζει την κοινωνική προσφορά του Άγιου Βασιλείου, που με τη θεία διδασκαλία του στόλισε με αρετές τα ήθη και τη ζωή των ανθρώπων.

...επίσης

Η δε υπόλοιπη ποιμαντορική δράση του, υπήρξε απαράμιλλη, κτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα», συγκρότημα με ευαγή Ιδρύματα, όπως φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξενοδοχείο και νοσοκομείο κ.ά., όπου βρήκαν τροφή και περίθαλψη χιλιάδες πάσχοντες κάθε ηλικίας, γένους και φυλής.

Δεν μιλάμε για απλά Χριστουγγενιάτικα δωράκια, αλλά για μεγαλεία, αρετές, ιδρύματα και πολλά άλλα.

Καλός λοιπόν και ο Santa και καλό είναι στα παιδιά να μην λέμε ότι είναι ψέματα. Ήμαστε όμως υποχρεωμένοι να πούμε ΤΙ είναι πίσω από το παραμύθι, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος και Μέγας Βασίλειος.

Γιατί αυτά τα 2 πρότυπα, είναι για την ψυχή τους πολύτιμα δώρα και μας βάζουν στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, όχι αυτό του καταναλωτισμού αλλά αυτό της προσφοράς, της θυσίας, της χαράς του ερχομού Του, της φιλανθρωπιάς, της Γέννησης του Κυρίου στην καρδιά όλων μας.

Στην Ελλάδα την αληθινή, οι γιορτές δεν σταματούν ποτέ, ξεκινούν μέσα από την καρδιά μας και απλώνονται παντού. Έτσι και τα Κάλαντα ήταν για τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, των Φώτων, του Μεγάλου βασιλείου κλπ κπλ

Καλά Χριστούγεννα, και καλή Δύναμη!
Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου, δι' οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


πηγές:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποια είναι η γνώμη σας;

Σχετικά άρθρα