Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια η αλήθεια για το ελληνικό αλφάβητο;


Σύμφωνα με το εβραϊστικό περί γραφής δόγμα, τα γράμματα ανακάλυψαν, αν θέλετε εφηύραν, ή εισήγαγαν οι εβραίοι και τα «δώρησαν» στον κόσμο και μεταξύ των άλλων και στους Έλληνες. Οι παλαιοί και οι σύγχρονοι εβραϊστές (κατά άλλους τα παιδιά του Αβραάμ), ουρλιάζουν τηλεοπτικώς και γραπτώς και υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι του «απέραντου πορνοστασίου» δηλαδή οι Έλληνες δεν γνώριζαν γραφή, δεν είχαν γράμματα και σιγά - σιγά θα μας πουν ότι δε μιλούσαν άλλα γρύλιζαν. Βασίζονται σε μία παράγραφο του Ηροδότου την οποία παραφράζουν και παρερμηνεύουν για να υποστηρίξουν τις ανυπόστατες απόψεις τους. Δεν επιζητούν την αλήθεια, αλλά το ψεύδος. Δεν επιζητούν το φως, αλλά το σκοτάδι. Δεν επιζητούν να διευθετίσουν, αλλά να διαστρευλώσουν. Η ιστορία γι' αυτούς και τα αφεντικά τους υπάρχει για να παραχαράσεται και όχι για να αποκαλύπτεται.

Στην Τερψιχόρη λοιπόν ο Ηρόδοτος στη παράγραφο 58 λέγει:
0Ι ΔΕ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΟΥΤΟΙ 0Ι ΣΥΝ ΚΑΔΜΩ ΑΠΙΚΟΜΕΝΟΙ, Οι δε Φοίνικες αυτοί που ήρθαν με τον Κάδμο,
ΤΩΝ ΗΣΑΝ 0Ι ΓΕΦΥ-ΡΑΙΟΙ ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Γεφυραίοι
ΑΛΛΑ ΤΕ ΠΟΛΛΑ ΟΙΚΗΣΑΝΤΕΣΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΗΝ αφού εγκαταστάθηκαν και σε άλλα πολλά μέρη αυτής της χώρας
ΕΙΣΗΓΑΓΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ εισήγαγαν τέχνες στους Έλληνες
ΚΑΙ ΔΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και μάλιστα και γράμματα
ΟΥΚ ΕΟΝΤΑ ΠΡΙΝ ΕΛΛΗΣΙ που δεν ήταν γνωστά πριν στους Έλληνες
ΩΣ ΕΜΟΙ ΔΟΚΕΕΙΝ όπως εμένα μου φαίνεται,
ΠΡΩΤΑ ΜΕΝ ΤΟΙΣΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΧΡΕΩΝΤΑΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ πρώτα αυτή την γραφή την οποία και όλοι οι Φοίνικες μεταχειρίζονται,
ΜΕΤΑ ΔΕ ΧΡΟΝΟΥ έπειτα με την πάροδο του
ΠΡΟΒΑΙ-ΝΟΝΤΟΣ χρόνου
ΑΜΑ ΤΗ ΦΩΝΗ μαζί με τη γλώσσα
ΜΕΤΕΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. μετέβαλαν (οι Φοίνικες) και το είδος των γραμμάτων (τους).
...πως άλλαξαν οι φοίνικες τη γραφή τους; 
Σε τι γλώσσα έγραφαν;...

Εκείνοι δηλαδή που άλλαξαν τη γλώσσα και τη γραφή τους, εγκαταλείποντας την παλιά ήταν οι Φοίνικες και όχι οι Έλληνες. Ποια γλώσσα επομένως μιλούσαν έπειτα οι Φοίνικες στην Ελλάδα; Αλβανικά μήπως; Όχι βέβαια. Άρχισαν λοιπόν να μιλούν ελληνικά και αλλάζοντας τη γραφή τους, με τι γράμματα άρχισαν να γράφουν; Σαφώς με ελληνικά. Τίθεται όμως τώρα το ερώτημα. Αφού κύριοι εβραϊστές, οι Έλληνες δεν είχαν γραφή και ήταν τόσο καθυστερημένοι, πως άλλαξαν οι φοίνικες τη γραφή τους; Σε τι γλώσσα έγραφαν; Είναι μάλιστα σαφές ότι στην παράγραφο 58 του Ηροδότου, τo υποκείμενο (που ενεργεί) είναι διαρκώς οι Φοίνικες. «Οι Φοίνικες ήρθαν» «Οι Φοίνικες εισήγαγον» τέχνες «Οι Φοίνικες έφεραν» γράμματα, «Οι Φοίνικες άλλαζαν» γλώσσα «Οι Φοίνικες άλλαξαν» γραφή, και όπως είναι ιστορικά αυτονόητο άρχισαν να γράφουν και να μιλούν όπως οι ντόπιοι δηλαδή όπως εμείς οι Έλληνες. Το παραμύθι μάλιστα το χοντραίνουν καθώς λέγουν ότι οι Γεφυραίοι, δηλαδή οι Εβραίοι είναι αυτοί που ανακάλυψαν τη γραφή και μας την έφεραν στην Ελλάδα με τον Κάδμο, το όνομα του οποίου έχουν κάνει σύμβολο της δήθεν εισαγωγής στην Ελλάδα των γραμμάτων από τους Εβραίους.

Εκτός όμως από την παράφραση και τα ΣΚΟΠΙΜΑ ΛΑΘΗ που κάνουν οι εβραϊστές και οι εβραιολάτρες στον Ηρόδοτο, το ίδιο κάνουν και στο Διόδωρο το Σικελιώτη για να μας πουν πως οι «Εβραίοι από τη Συρία» ανακάλυψαν τα γράμματα. Ας δούμε τι μας λέγει όμως ο ίδιος ο Διόδωρος Σικελιώτης στο Ε' βιβλίο και στην παράγραφο 74.


ΤΑΙΣ ΜΟΥΣΑΙΣ ΔΟΘΗΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΝ Στις Μούσες δόθηκε από τον πατέρα η εφεύρεση των γραμμάτων
ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΩΝ ΕΠΩΝ ΣΥΝΘΕΣΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗΝ. και ο συνδυασμός των λέξεων κατά τις ποιητικές συνθέσεις.
ΠΡΟΣ ΔΕ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ προς δε αυτούς που λέγουν
ΟΤΙ ΣΥΡΙΟΙ ΜΕΝ ΕΥΡΕΤΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ότι οι Σύριοι εφηύραν τα γράμματα,
ΕΙΣΙ,
ΠΑΡΑ ΔΕ ΤΟΥΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΜΑΘΟΝΤΕΣ, από αυτούς δε οι Φοίνικες αφού τα έμαθαν
ΤΟΙΣ ΕΛΛΗΣΙ ΠΑΡΑΔΕΔΩΚΑΣΙ, στους Έλληνες τα έδωσαν,
ΟΥΤΟΙ ΔΕ ΕΙΣΙΝ ΟΙ ΜΕΤΑ ΚΑΔΜΟΥ ΠΛΕΥΣΑΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝ  αυτοί είναι δε εκείνοι που με τον Κάδμο έπλευσαν στην Ευρώπη,
ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και γι' αυτό οι Έλληνες
ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΟΙΝΙΚΕΙΑ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΕΙΝ, ονομάζουν τα γράμματα Φοινικικά,
ΦΑΣΙ του λέμε
ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΟΥΚ ΕΞΑΡΧΗΣ ΕΥΡΕΙΝ, ότι οι Φοίνικες δεν επινόησαν πρώτοι τη γραφή,
ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ αλλά τη μορφή των γραμμάτων
ΜΕΤΑΘΕΙΝΑ ΜΟΝΟΝ, άλλαξαν μόνον,
ΚΑΙ ΤΗ ΤΕ ΓΡΑΦΓ ΤΑΥΤΗ και την γραφή αυτή
ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ την χρησιμοποιούσαν οι 
ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΧΡΗΣΑΣΘΑΙ περισσότεροι άνθρωποι
ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΥΧΕΙΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΡΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΗΓΟΡΙΑΣ. και γι' αυτό και έτυχε να τα ονομάσουν όπως είπαμε πριν. 
...ο κύριος Μπαμπινιώτης, γνωστός για παλαιότερες θέσεις του, ομολόγησε στο «Κυριακάτικο βήμα» ότι έχει πλέον πλήρως τεκμηριωθεί η ελληνική καταγωγή του Αλφαβήτου...

Επομένως ούτε οι Φοίνικες ούτε οι Σύριοι και βεβαίως ούτε οι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων στην ιστορία Εβραίοι δεν ανακάλυψαν τη γραφή. Να πούμε ότι ονομάζουμε τους Εβραίους άγνωστους μεταξύ αγνώστων, διότι δεν αναφέρονται σε κανένα αρχαίο ιστορικό σύγγραμμα, παρά μόνο στη δική τους Παλαιά Διαθήκη, χωρίς τη οποία αυτός ο λαός θα ήταν «άγνωστος». Όπως και να' χει σήμερα μετά την αποκρυπτογράφηση και της γραμμικής Β' οι μύθοι έχουν καταρρεύσει και ακόμη και αυτός τούτος ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών ο κύριος Μπαμπινιώτης, γνωστός για παλαιότερες θέσεις του, ομολόγησε στο «Κυριακάτικο βήμα» ότι έχει πλέον πλήρως τεκμηριωθεί η ελληνική καταγωγή του Αλφαβήτου (φύλλο της 7ης Ιουλίου 2002). Είναι μάλιστα να αναρωτιέται κανείς.


Πρώτον: πως ένας λαός με τόσο μυαλό όπως οι Φοίνικες που έχουν δήθεν εφεύρει το αλφάβητο να μην έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν και να έχουν εξαλειφθεί. 


Δε μας απαντούν όμως οι εβραϊστές. 


Δεύτερον: για το πως βρέθηκαν χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου, σε πρώιμη μορφή, στις επιγραφές στο Δισπηλιό, στα Γιούρα της Αλλονήσου και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα και μάλιστα χιλιάδες χρόνια πριν εμφανισθούν οι επονομαζόμενοι «Φοίνικες». 


Τρίτον: Τι γίνεται με το Χαλκιδικό αλφάβητο που επεκράτησε στη «Μεγάλη Ελλάδα» και το δώσαμε στους Λατίνους; Τι γίνεται με τα σύμφωνα C, L, R που είναι ελληνικής προέλευσης; Βέβαια σιωπούν, διότι δεν έχουν εφεύρει ψεύδη για όλες της περιστάσεις. 


Η αλήθεια είναι μία. Τα λεγόμενα «Ελληνικό και Λατινικό» αλφάβητο είναι και αυτά ακόμα μια προσφορά του φωτός των σοφών της Ελλάδος στη ανθρωπότητα.

Ας δούμε όμως τι είπε για το αλφάβητο και ένα σωρό άλλα θέματα ο έφορος αρχαιοτήτων κύριος Α. Σαμψών σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό δαυλός (τεύχος 204, Δεκ.99 σελ: 12747 -12755).

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τα σύμβολα του οστράκου των Γιούρων να μην είναι γραφή.

-Ερώτ.: Κύριε Σαμψών, όταν εργαζόσαστε στην Εφορεία Σπηλαιολογίας το 1992, ξεκινήσατε ανασκαφές στο σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα της Αλοννήσου. Τι προέκυψε από την μελέτη των ευρημάτων του;

-Απάντ.: Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με ωραίο διάκοσμο, το οποίο επιφανειακά παρουσίαζε ευρήματα από το τέλος της 7ης χιλιετίας και κάποια νεώτερα της ρωμαϊκής περιόδου. Στην συνέχεια η ανασκαφή έδειξε ότι στην περιοχή είχαμε κατοίκηση από τη μεσολιθική εποχή που χρονολογείται από την 9η χιλιετία, συγκεκριμένα από 8500-6700 π.Χ.

Οι ανασκαφές στα Γιούρα ολοκληρώθηκαν εδώ και τρία χρόνια, αλλά το υλικό μελετάται ακόμη από μένα και περίπου 20 ειδικούς επιστήμονες. Τα συμπεράσματά μας πρόκειται να δημοσιευθούν τα επόμενα δύο χρόνια σε έναν ή δύο τόμους.

Σημαντικό εύρημα είναι το κεραμικό όστρακο, ένα κομμάτι αγγείου της εποχής του 5000 π.Χ. περίπου, το οποίο έχει επάνω εγχάρακτα σύμβολα. Αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να είναι διακοσμητικά στοιχεία, διότι ο τρόπος που γίνεται η διακόσμηση είναι γνωστός. Την περίοδο αυτή η διακόσμηση είναι γεωμετρική και έχει κανονικότητα. Βεβαίως στην παρούσα φάση πρέπει αν είμαστε επιφυλακτικοί, εφ' όσον το εύρημα τελεί ακόμη υπό μελέτη. Πάντως τα εγχάρακτα σύμβολα που φέρει θυμίζουν αυτά της ξύλινης πινακίδας που βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς (5.260 π.Χ.). Μάλιστα πρόσφατα στην ίδια περιοχή βρέθηκε και ένα εγχάρακτο όστρακο, το οποίο φέρει τα ίδια σύμβολα.


...είναι πιθανόν να προκύπτει μια «πρωτοελληνική» ή «πρωτοβαλκανική» γραφή...

Γνωρίζουμε επίσης, ότι στην ίδια περίοδο ανήκουν και ορισμένα εγχάρακτα σύμβολα - γράμματα πάνω σε πηλό από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα ευρήματα της Βουλγαρίας συγκεκριμένα, τα οποία είναι καινούρια, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη. Θα ήταν καλό να γίνει μία παρουσίαση και σύγκριση όλων αυτών των ευρημάτων, γιατί είναι πιθανόν να προκύπτει μια «πρωτοελληνική» ή «πρωτοβαλκανική» γραφή. Ο συνάδελφος Γ.Χουρμουζιάδης μελετά τα ευρήματα της Καστοριάς και σύντομα θα προβεί σε σχετική δημοσίευση. Στο τέλος του μήνα μάλιστα θα έχω την ευκαιρία να δω τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Καστοριά, καθώς θα συμμετάσχω στο συνέδριο προς τιμήν του Δ. Θεοχάρη, που γίνεται στην ίδια πόλη καθώς και στην Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα επίσης να δω και τα ευρήματα της Βουλγαρίας, τα οποία προς το παρόν είναι απρόσιτα λόγω της κακής κατάστασης που επικρατεί στην γειτονική χώρα, καθώς η επικοινωνία μας με τους εκεί αρχαιολόγους δεν είναι εύκολη. Ωστόσο επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να ειπωθή με ασφάλεια, αφού τα αντικείμενα είναι υπό μελέτη.

Τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου Μ, Ν,Κ, Χ, Ξ, Π, Ο, Ε σε αγγεία της Μήλου της 3ης χιλιετίας π.Χ.


-Ερώτ.: Όταν λέμε ότι υπάρχει πιθανότητα από τη μελέτη των ευρημάτων να προκύψει η ύπαρξη μιας «πρωτοελληνικής» ή «πρωτοβαλκανικής» γραφής, τι εννοείτε;

-Απάντ.: Στην υπό εξέταση εποχή βρίσκουμε παρόμοια εγχάρακτα σύμβολα - γράμματα στην Μακεδονία, στο Αιγαίο, στη Βουλγαρία, στην Ρουμανία και πιθανόν και σε άλλους χώρους στα Βαλκάνια. Στους μεταγενέστερους χρόνους οι γραφές της γραμμικής Α ή Β έχουν εντοπιστεί σε περιορισμένους χώρους. Την Γραμμική Β την συναντάμε κυρίως στον Μυκηναϊκό κόσμο και τη Γραμμική Α στην Κρήτη. Επί πλέον πρέπει να σας πω, ότι σε προϊστορικές ανασκαφές μέχρι τώρα βρίσκαμε νεολιθικά όστρακα αγγείων με εγχάρακτα σύμβολα, που μπορεί να έχουν σχέση με την προαναφερθείσα γραφή. Μέχρι πρόσφατα τα ονομάζαμε «σύμβολα κεραμέων». Πρέπει όμως να τα εξετάσουμε πάλι υπό το φως των νέων ευρημάτων. Από το 5.000 που βρίσκουμε όστρακα με σύμβολα, μέχρι την Γραμμική γραφή Α' και Β' - δηλαδή γύρω στο 1500 π.Χ. -μεσολαβεί ένα μεγάλο κενό γύρω στα 3.500 χρόνια. Στην πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία) και στην Μεσσοελλαδική (2η χιλιετία). Πολύ πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στην Μήλο ένα τεράστιο σύνολο αγγείων από τάφο της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3η χιλιετία), το οποίο θα δημοσιεύσω σύντομα. Πολλά από αυτά είχαν επάνω σύμβολα - γράμματα που μοιάζουν καταπληκτικά με Ελληνικά γράμματα: Μ, Ν, Χ, Κ, Ξ, Π, Ο, Ε. Πάντως ας μην πιστεύουμε ότι η γραφή στους προϊστορικούς χρόνους, είναι κτήμα όλων των ανθρώπων. Όπως έχει διαπιστωθεί, στη Μυκηναϊκή η Γραμμική Β' αποτελούσε μια λογιστική γραφή των ανακτόρων.

...οι Έλληνες ήταν αυτόχθονες...

Η αυτοχθονία των Ελλήνων και ο πολιτισμός σε νησιά του Αιγαίου από την μεσολιθική εποχή.


-Ερώτ.: Εάν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί επιστημονικά, τότε ενισχύεται η άποψη ότι οι Έλληνες ήταν αυτόχθονες και δεν προήλθαν από φύλα που ήρθαν από τον Βορρά ή την Ανατολή.

-Απαντ.: Ασχολούμενοι με την προϊστορική έρευνα τα τελευταία χρόνια καταλήγουμε στο ότι οι Έλληνες ήταν αυτόχθονες. Ο προϊστοριολόγος Δ. Θεοχάρης είχε υποστηρίξει και αυτός την αυτόχθονη εξέλιξη (σημ της ΑΕΙ - γεγονός που απέδειξε ο παλαιοανθρωπολόγος Α. Πουλιανός με τα ευρήματα του). Υπάρχουν βεβαίως θεωρίες που υποστηρίζουν, ότι στους απώτατους προϊστορικούς χρόνους υπήρξαν μετακινήσεις φύλων από την Αφρική ή την Ασία προς την Ευρώπη, αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπήρχε αυτόχθων πληθυσμός καθώς υπάρχουν πλήθος παλαιοντολογικών ευρημάτων. Ακόμη όμως και αν ήρθαν κάποιοι είτε από τον Βορρά είτε από τον Νότο, θα ήταν ελάχιστοι και δεν θα επηρέασαν τον αυτόχθονα πληθυσμό. Ίσως τα νέα επιτεύγματα της νεολιθικής περιόδου να ήρθαν από την Ανατολή με επαφές ή να προήλθαν από παράλληλη εξέλιξη.

-Ερωτ.: Τι άλλα ευρήματα έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στα Γιούρα;

-Απάντ.: Το υλικό είναι πλούσιο, σπουδαίο και πρωτότυπο. Στα Γιούρα εμφανίζεται ένας καινούριος πολιτισμός από το 9.000 έως το 4.000 π.Χ. Διαπιστώνουμε ότι από τη μεσολιθική ήδη περίοδο στο Αιγαίο κατοικούν άνθρωποι, που ασχολούνται μάλιστα ιδιαίτερα με την θάλασσα. Είναι μία φάση, κατά την οποία ο άνθρωπος εκτός από κυνηγός είναι και ψαράς. Έχουμε βρει τεράστιους όγκους ψαριών μέσα στο σπήλαιο και περίπου 60 αγκίστρια, ευρήματα σπάνια, καθώς μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο έχουν βρεθεί ελάχιστα και πολύ νεώτερης εποχής. Ήδη, δηλαδή από την 9η χιλιετία, ο άνθρωπος είναι ένας «επαγγελματίας» ψαράς και βασίζει την διατροφή του κατά ένα μεγάλο μέρος στην θάλασσα. Ανάλογα τέτοια ευρήματα δεν υπάρχουν πουθενά μέχρι σήμερα στην Μεσόγειο.


Ενδεικτικό της ανάπτυξης του ανθρώπου της εποχής εκείνης είναι και το γεγονός ότι βρήκαμε σπόνδυλους ψαριών που υπολογίζεται ότι θα ζύγιζαν 100 με 200 κιλά. Τόσο μεγάλα ψάρια δεν αλιεύονται εύκολα από την ακτή. Πρέπει λοιπόν οι άνθρωποι της εποχής να διέθεταν αξιόλογα σκάφη και να ήταν έμπειροι ναυτικοί, αφού, ως γνωστόν, το Αιγαίο είναι δύσκολη θάλασσα και απαιτεί επιδεξιότητα. Επιπλέον ο οψιδιανός της Μήλου, που βρίσκεται στα Γιούρα, δείχνει την ύπαρξη ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.

Εκτός από τα μεσολιθικά, τα οποία πηγαίνουν την προϊστορία 3.000 χρόνια πίσω, αφού τα πιο πολλά που έχουν βρεθεί στον χώρο αυτό, βρέθηκαν λείψανα κατοίκησης της νεολιθικής περιόδου από το 6.500 μέχρι το 4.500 π.Χ. Σημαντικά είναι τα ευρήματα της Μέσης Νεολιθικής (5.800 - 5.300 π.Χ.). Σ' αυτή τη φάση έχουμε καταπληκτικά αγγεία με διακόσμηση, η οποία μιμείται σχέδια της υφαντικής ή της κεντητικής τέχνης εκείνης της εποχής και θεωρείται μοναδική μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού εκτός από τα Γιούρα και ένα νησάκι δίπλα, την Κυρά Παναγιά.

-Ερώτ.: Μπορούμε να πούμε λοιπόν, πως οι ανασκαφές αυτές φωτίζουν την μεσολιθική περίοδο στην Ελλάδα;

-Απάντ.: Η μεσολιθική περίοδος στον ελλαδικό χώρο είναι πολύ καινούρια. Ενώ μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε μία - δύο θέσεις της εποχής αυτής, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συνεχώς. Πραγματικά η μεσολιθική εποχή αρχίζει να φωτίζεται και δείχνει, παρ' ότι είναι τόσο πρώιμη, να είναι πολύ ανεπτυγμένη πολιτιστικά. Αυτό φαίνεται από τα Γιούρα αλλά και μία πρόσφατη έρευνα στην Κύθνο. Όπου ανακαλύψαμε υπαίθριο χώρο κατοίκησης και ένα νεκροταφείο της μεσολιθικής περιόδου. Οι άνθρωποι δείχνουν να έχουν καθορισμένους τρόπους ταφής και επιδεικνύουν σεβασμό στους νεκρούς. Φαίνεται ότι επρόκειτο για οργανωμένη κοινωνία με κάποιες αρχές. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μία θεωρία, ότι μετά την παλαιολιθική εποχή η Ελλάδα ήταν έρημη και την κατοίκησαν άνθρωποι που ήρθαν δια θαλάσσης από τη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι πάρα πολύ ακραίο και παρόμοιες θεωρίες είναι πολύ επικίνδυνες, γιατί μπορεί να υποκρύπτουν και πολιτικές σκοπιμότητες. Οι ανασκαφές που γίνονται τελευταία δείχνουν ότι μετά το τέλος της Παλαιολιθικής ακολουθεί άμεση εξέλιξη προς την μεσολιθική.

Η αρχαιολογική έρευνα των σπηλαίων της Ελλάδας 
-Ερώτ.: Κύριε Σάμψων, τα τελευταία χρόνια πολλοί ξένοι αλλά κυρίως Έλληνες νέοι προϊστοριολόγοι ασχολούνται με την έρευνα της προϊστορίας. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε;

-Απάντ.: Μπορώ να πω ότι ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο Ελληνικός χώρος, ιδίως οι πρώιμες εποχές, η παλαιολιθική και η μεσολιθική περίοδοι είναι σχεδόν άγνωστες. Χρειάζονται πολλές έρευνες και κυρίως σε σπήλαια. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες σπήλαια, πολλά από τα οποία έχουν κατοικηθεί κατά τις προαναφερθείσες περιόδους.

-Ερώτ.: Έχετε όμως ανασκαφικό έργο και σε άλλα σπήλαια.

-Απάντ.: Τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε κάνει πολλές επιφανειακές έρευνες σε σπήλαια και εντοπίσαμε ένα πλήθος προϊστορικών θέσεων. Στην Εύβοια μέσα σε 6 χρόνια εντοπίσαμε 130 σπήλαια με έναν φίλο και γιατρό σπηλαιολόγο τον Θ. Σκούρα. Σ' ένα από αυτά, στο σπήλαιο Σκοτεινή στο χωριό Θαρρούνια κοντά στο Αλιβέρι, πολλά ευρήματα της Νεώτερης Νεολιθικής από το 5.300 μέχρι το 330 π.Χ. Μάλιστα κοντά στο σπήλαιο ανασκάψαμε και έναν οικισμό και ένα μικρό νεκροταφείο. Οι ανασκαφές του σπηλαίου αυτού έχουν δημοσιευτεί σε έναν τόμο το 1993. στην Ρόδο σε 4 χρόνια εντοπίσαμε 40 θέσεις και στα Δωδεκάνησα περίπου 70. Από τις θέσεις αυτές ανασκάψαμε δύο σπήλαια και τέσσερις υπαίθριες θέσεις, που φώτισαν την προϊστορία του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.


Από το 1991, που ξεκίνησα την υπηρεσία μου στην Εφορεία Σπηλαιολογίας, προγραμμάτισα μία σειρά από έρευνες σε σπήλαια. Έτσι άρχισε η ανασκαφή στα Γιούρα, στο σπήλαιο Λιμνών στα Καλάβρυτα και η ανακάλυψη προϊστορικών σπηλαίων στη Μάνη.

Στα Καστρία των Καλαβρύτων διενεργήσαμε έρευνες στο γνωστό σπήλαιο των λιμνών. Είναι ένα σπήλαιο αξιοποιημένο από τον EOT. Σ' αυτό δουλέψαμε τρεις ανασκαφικές περιόδους και βρήκαμε κατοίκηση της νεώτερης νεολιθικής εποχής περίπου 6500 με 4500 π.Χ. Είναι μια ορεινή θέση, στην οποία φαίνεται ότι κατοικούσαν κτηνοτρόφοι της εποχής. Τα ευρήματα δεν ήταν πολλά, αλλά είχε ενδιαφέρουσα στρωματογραφία. Η ανασκαφή αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έναν τόμο.

Τα τελευταία 3 χρόνια διενεργούμε μια ανασκαφή στο σπήλαιο Σαρακηνού του Ακραιφνίου Βοιωτίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στην πεδιάδα της Κωπαϊδας. Σ' αυτό εντοπίσαμε ευρήματα που ξεκινούν από την Ανώτερη Παλαιολιθική και φθάνουν μέχρι την μέση Χαλκοκρατία, δηλαδή μέχρι το 1.600 π.Χ., την εποχή που υπολογίζεται ότι αποξηράνθηκε η λίμνη Κωπάίδα. Η στρωματογραφική ακολουθία είναι πολύ χρήσιμη, γιατί θα χαρακτηρίζει και όλη την υπόλοιπη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, αλλά και της Εύβοιας, που αποτελεί προέκταση της Στερεάς στο Αιγαίο. Βέβαια η έρευνα θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι να φθάσουμε στο φυσικό δάπεδο του σπηλαίου. Εκτός από την ανασκαφή κάνουμε και μια επιφανειακή έρευνα στην περιοχή, ενώ καταγράφουμε και ερευνούμε όλα τα σπήλαια γύρω από την σημερινή πεδιάδα που είναι τόσα πολλά.

-Ερώτ.: Γιατί δίνεται τόση έμφαση στις ανασκαφές των σπηλαίων σε σχέση με τις υπαίθριες θέσεις;

-Απάντ.: Οποιαδήποτε, δραστηριότητα μέσα στα σπήλαια έχει διατηρηθεί στην θέση της, γιατί συνήθως δεν υπάρχει διάβρωση. Γι' αυτό προτιμούμε την ανασκαφή των σπηλαίων, ενώ σε υπαίθριες θέσεις η περιοχή που έχει κατοικηθεί, συχνά και διαβρωμένη και έχουν απομείνει ελάχιστα όστρακα στην επιφάνεια. Στο σπήλαιο ότι αποτίθεται παραμένει εκεί. Επί πλέον συνήθως έχουμε καλή στρωματογραφία, καθαρά στρώματα και πολλά μέτρα επιχώσεων. Δηλαδή στα Θαρρούνια της Ευβοίας είχαμε 5 μέτρα επίχωσης, στα Γιούρα 4,5 μέτρα, στο σπήλαιο του Σαρακηνού 5 μέτρα. Το μέλλον της προϊστορίας φαίνεται ότι είναι στα σπήλαια, τα οποία λειτούργησαν την προϊστορική περίοδο, αλλά έκλεισαν κάποια στιγμή και σήμερα είναι απρόσιτα στην έρευνα. Άλλα έχουν κατακρημνιστεί. Ή Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις στα σπήλαια. Ορισμένες φορές δεν βρίσκουμε παλαιολιθικά ευρήματα σε σπήλαια, γιατί εκείνη την εποχή ήταν κλειστά. Όπως στα Γιούρα, στο χώρο γύρω από το σπήλαιο βρήκαμε κατοίκηση από την Μεσολιθική και μετά. Παρ' όλα αυτά στο σπήλαιο των Πετραλώνων υπάρχει κατοίκηση από την κατώτερη Παλαιολιθική. Είναι σίγουρο ότι το κρανίο είναι πολύ παλαιότερο των 250.000 χρόνων. Επίσης σε ένα σπήλαιο - βραχοσκεπές της Μάνης βρέθηκαν ανθρώπινα κρανία, τα οποία χρονολογούνται περίπου την ίδια εποχή. Έχουν επίσης ανασκαφεί σπήλαια στην Ήπειρο, τα οποία έχουν δείξει κατοίκηση από τη Μέση Παλαιολιθική, το 100.000 με 40.000 π.Χ.

-Ερώτ.: Αυτή την στιγμή με τι ασχολείστε;

-Απάντ.: Αυτή την εποχή προχωρώ την μελέτη του σπηλαίου των Γιούρων, που θα είναι μία πάρα πολύ σημαντική δημοσίευση και εργάζομαι στο σπήλαιο του Σαρακηνού. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια εντοπίσαμε μια πολύ σημαντική θέση στη Μύκονο. Μιλάω σε πληθυντικό, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι η έρευνα γίνεται συλλογικά με συνεργασία πολλών επιστημόνων, που μελετούν τα οστά ζώων, τους απανθρακωμένους σπόρους και γενικά το παλαιό περιβάλλον. Στην Μύκονο, ένα γυμνό νησί όπως ξέρετε, μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί τίποτα παλαιότερο της κλασικής περιόδου.

...η Μεσολιθική υπάρχει και στις Κυκλάδες 
και σε όλο το Αιγαίο...

Ανασκάψαμε ένα μικρό λόφο δίπλα στην θάλασσα, στον οποίο υπήρχε ένας οικισμός που ανήκει στην νεολιθική περίοδο και φαίνεται ότι κατοικείτο από το 5.000 π.Χ. περίπου και για διάστημα 1.000 ετών. Πρόκειται για τον δεύτερο νεολιθικό οικισμό που ανασκάπτεται στις Κυκλάδες. Ο άλλος ήταν στο Σάλιαγκο Αντιπάρου και είχε ανασκαφεί από Άγγλους αρχαιολόγους πριν από πολλά χρόνια. Ο οικισμός της Φτελιάς Μυκόνου είχε πολύ μεγάλη σημασία, διότι αποκαλύπτονται τρεις οικοδομικές φάσεις, μεγάλα κτίρια που έχουν πολύ παχείς τοίχους και μια μεγάλη επίχωση 2 μέτρων. Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, διότι δείχνουν αλιευτικές δραστηριότητες και κυνήγι. Βρέθηκαν εκατοντάδες αιχμές από βέλη ή καμάκια. Στις Κυκλάδες δεν είχε γίνει έρευνα σε αυτή την περίοδο μέχρι σήμερα, γιατί οι αρχαιολόγοι ασχολούνται με άλλες νεώτερες εποχές. Αποδεικνύεται όμως, με επιφανειακές έρευνες που έχουμε κάνει, ότι έχουν κατοικηθεί πυκνότατα από την νεολιθική εποχή. Μετά τα ευρήματα της Κύθνου, που είναι μεσολιθικά, είμαι πεπεισμένος ότι η Μεσολιθική υπάρχει και στις Κυκλάδες και σε όλο το Αιγαίο, αρκεί να την αναζητήσουμε. Βέβαια θα χρειασθεί και τύχη, διότι η θάλασσα έχει ανεβεί από τότε πάρα πολύ - έχουμε μία άνοδο 50 με 60 μέτρων - από την Μεσολιθική εποχή μέχρι σήμερα, και επομένως κάποιες θέσεις που ήταν παραθαλάσσιες, τώρα βρίσκονται στον βυθό.

Μέρος του Κεραμεικού της Μήλου


Επίσης εδώ και πολλά χρόνια διενεργούμε μία έρευνα στο χώρο της Δωδεκανήσου. Υπάρχει ένα νησάκι, το Γυαλί κοντά στην Νίσυρο, πυκνότατα κατοικημένο κατά τη νεολιθική περίοδο. Εδώ ανασκάψαμε νεολιθικά κτίρια και ένα μεγάλο νεκροταφείο. Υπάρχει εκτεταμένη κατοίκηση μάλλον εποχική, η οποία ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το νησάκι διέθετε άφθονες διατροφικές πηγές. Μία εθνοαρχαιολογική έρευνα που διενεργήσαμε στο Γυαλί τα τελευταία χρόνια, βοήθησε στο να δημιουργηθούν αναλογίες, ώστε αν κατανοήσουμε το είδος της νεολιθικής κατοίκησης στο νησί.

Ελληνικά ναυάγια και νεκροταφεία του Αμαζονίου

Προ διετίας με πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου οργανώθηκε μία ομάδα έρευνας ένα διερευνητικό ταξίδι στην Λατινική Αμερική και κυρίως στο Περού μαζί με τον καθηγητή Ενρίκο Ματίεβιτς, που μας υπέδειξε θέσεις στις οποίες πίστευε ότι υπάρχουν ίχνη Ελληνικής παρουσίας. Περιηγηθήκαμε για ένα ολόκληρο μήνα τη χώρα και φθάσαμε ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο 5.000 μέτρων. Ένας χώρος που μας έκανε εντύπωση ήταν το Τσαβίν, που βρίσκετε στην ανατολική πλευρά των Άνδεων. Είναι ο μόνος πολιτισμός που έχει κάποιες γλυπτές απεικονίσεις, οι οποίες χρονολογούνται κατ' άλλους στο 1.200 και κατ' άλλους στο 700 π.Χ., ενώ δεν είχε σχέση με τον πολιτισμό των Ίνκας, που είναι πολύ νεώτερος. Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να κάνουμε ακόμη μία έρευνα, να πάρουμε δείγματα, να τα αναλύσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμη στην μελέτη του συγκεκριμένου πολιτισμού και της συγκεκριμένης θέσης. Παράλληλα έχουμε πληροφορίες και ενδείξεις ότι υπάρχουν Ελληνικά ευρήματα σε άλλες χώρες. Εκεί που εστιάζετε περισσότερο η προσοχή μας είναι στη Βραζιλία, τον Αμαζόνιο, όπου υπάρχουν επιγραφές και βραχογραφίες.

...έχουμε πληροφορίες για καθαρά Ελληνικά ευρήματα, όπως ναυάγια, νεκροταφεία αλλά και για μια ολόκληρη πόλη στο Μανάου, βαθιά στον Αμαζόνιο...

Όπως ξέρουμε οι πολιτισμοί στην Ν. Αμερική δεν είχαν γραφή, ούτε οι Ίνκας ούτε οι προγενέστεροι πολιτισμοί. Η γραφή λοιπόν αυτή είναι ξένη. Πρέπει να εντοπίσουμε τους χώρους στους οποίους έχουν βρεθεί οι βραχογραφίες. Επίσης έχουμε πληροφορίες για καθαρά Ελληνικά ευρήματα, όπως ναυάγια, νεκροταφεία αλλά και για μια ολόκληρη πόλη στο Μανάου, βαθιά στον Αμαζόνιο, στους πρόποδες των Άνδεων. Αυτή την στιγμή κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης, αξιολόγησης και μελέτης όλων αυτών των πηγών μαζί με αρκετούς άλλους συνεργάτες και στη συνέχεια πρόκειται να επιχειρήσουμε ένα δεύτερο και τρίτο ταξίδι.

Είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου κόσμου υπάρχει βεβαιωμένη Ελληνική παρουσία. Στην Σικελία, στη Νότια Ιταλία, στη μέση Ανατολή και στην Β. Αφρική. Δυστυχώς είμαστε η μόνη χώρα, που ενώ έχουμε δικό μας αρχαιολογικό υλικό εκτός Ελλάδος, δεν έχουμε ιδρύσει μια αρχαιολογική σχολή, για να κάνουμε έρευνα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και οι Πολωνοί και οι Ισπανοί, έχουν δημιουργήσει αρχαιολογικές σχολές και ανασκάπτουν στην Μέση Ανατολή. Εμείς απουσιάζουμε. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, είμαστε ανύπαρκτοι.

-Ερώτ.: Κύριε Σάμψων, υποκύπτω στον πειρασμό να σας ρωτήσω ποια είναι η προέλευση του επωνύμου σας.

-Απάντ.: Το όνομα Σάμψων προέρχεται από ένα παρατσούκλι του προπάππου μου, ο οποίος λεγόταν Κυριακίδης και είχε γεννηθεί στην Σκόπελο. Λόγω της υπερβολικής σωματικής ρώμης του τον φώναζαν «Σαμψών». Όταν μετανάστευσε στην Αμερική άλλαξε το Κυριακίδης σε «Σάμψων». Όσοι «Σάμψων» υπάρχουν στην Ελλάδα είμαστε κοντινοί ή μακρινοί συγγενείς.


πηγή: "ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΓΑΝ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ" Δ.Δ.ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ www.liako.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποια είναι η γνώμη σας;

Σχετικά άρθρα