Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Ο Γαλιλαίος και το τηλεσκόπιο


Το σίγουρο είναι απ' ότι είδαμε ως τώρα, ότι τα λαμόγια δεν είναι καινούργια ανακάλυψη. Σίγουρο είναι επίσης ότι η σημερινή εποχή κερδίζει τα πρωτεία από γεννήσεως κόσμου στην δραστηριοποίηση των πάσης φύσεως λαμογιών. Τα λαμόγια της ιστορίας και της επιστημονικής γνώσης, για παράδειγμα, για να δημιουργήσουν ανύπαρκτα πρότυπα και ήρωες που θα επισκιάζουν (τρομάρα τους) το "φως των Σοφών της Ελλάδος", απέδωσαν στον Γαλιλαίο την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου - που δεν ανακάλυψε ποτέ - , του θερμομέτρου - που δεν ανακάλυψε ποτέ - κτλ.


Βιογραφία

Ο Galileo Galilei γεννήθηκε το 1564 στην Πίζα της Ιταλίας, πρωτότοκος γιος φτωχής οικογένειας. Πήγε σε σχολή Ιησουϊτών και μετά, λόγω του υψηλού κόστους, πήγε ανεπιτυχώς στην Ιατρική Σχολή, την οποία εγκατέλειψε.

Ο χαρακτήρας του και η μικρή του ανοχή στην ξύλινη νοοτροπία του Μεσαίωνα τον έκαναν να δημιουργεί εύκολα εχθρούς. Η εξυπνάδα και η ευρηματικότητα του τον έκαναν "καθηγητή πανεπιστημίου" (!) της Πίζας στα 21 του χρόνια. Εκεί δηλαδή που δεν τελείωσε γιατρός.

Εκεί, παρά το ότι δεχόταν το ηλιοκεντρικό σύστημα του Αρίσταρχου, ήταν αναγκασμένος να διδάσκει το Γεωκεντρικό.


Το πρώτο τηλεσκόπιο

Όπως είπαμε πριν, δεν ανακάλυψε το τηλεσκόπιο, αλλά έκανε μια βελτιωμένη έκδοση του, αφού το τηλεσκόπιο ανακαλύφθηκε το 1590 στην Ολλανδία, όταν δύο ελληνόπουλα, παιδιά του Έλληνα ωρολογοποιού Ζαχαρία Ιωαννίδη, γνωστού με το όνομα Ζανσέν, παίζοντας με δύο κρυστάλλους - φακούς ρολογιών δηλαδή - και κρατώντας τους σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, παρατήρησαν μεγέθυνση αντικειμένων. Το είπαν στον πατέρα τους, ο οποίος για να σταθεροποιήσει τους φακούς κατασκεύασε μεταλλικό σωλήνα και τους έβαλε μέσα, φτιάχνοντας έτσι το πρώτο τηλεσκόπιο το 1590.

Κάποια απ' τις μετέπειτα εκδόσεις του τηλεσκοπίου βελτίωσε ο Γαλιλαίος, φτιάχνοντας ένα τηλεσκόπιο που μεγεθύνει αντικείμενα μέχρι 30 φορές και αργότερα μέχρι 100 φορές. 

Με τις παρατηρήσεις που έκανε και δεχόμενος το ηλιοκεντρικό σύστημα του Αρίσταρχου, που με τη σειρά του το είχε δεχτεί κατά πάσα πιθανότητα από τους πανάρχαιους ορφικούς ύμνους (όπου σαφώς αναφερόταν η περιφορά της σφαιρικής Γης γύρω από τον Ήλιο) εκδίδει ο Γαλιλαίος το βιβλίο του "Άγγελος των Αστέρων".

Η Ιερά Εξέταση τον δικάζει το 1632 και όλα δείχνουν ότι εκτός απ' το βιβλίο του θα οδηγηθεί και ο ίδιος στην πυρά, αφού οι "Μουτζαχεντίν" της τότε παπικής εκκλησίας δεν καταλάβαιναν και πολλά περί επιστημονικής γνώσης και αρχαίου ελληνικού πνεύματος.  Την τελευταία στιγμή ο Γαλιλαίος, που δεν ήταν φτιαγμένος απ' την πάστα του Σωκράτη, υποχώρησε και γλίτωσε τη ζωή του συντετριμμένος, λέει, απ' τους ανθρώπους του Χριστού. Ουδέποτε μάλιστα είπε "Κι όμως γυρίζει". Αυτό προστέθηκε από τα σύγχρονα σχετικά λαμόγια που θέλησαν να τον ηρωποιήσουν.

Η συμπεριφορά της παπικής, αλλά και της πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας πάνω σε θέματα ελευθερίας πνεύματος, ήταν άκρως αντιχριστιανική και σαφώς άκρως αντίθετη με το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα. Το πνεύμα αυτό δεν διακατείχε ούτε εκείνους που στο "λίκνο" του πνεύματος, την Αθήνα, καταδίκασαν κι εκτέλεσαν το Σωκράτη, οποίος εισήγαγε καινούργιες αντιλήψεις, αλλά και τις διέδιδε, ασχολούμενος μ' αυτά που υπήρχαν πάνω στη Γη, στον ουρανό και αυτά που υπήρχαν κάτω απ' τη Γη, στα Τάρταρα.

πηγή: "ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΓΑΝ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ" Δ.Δ.ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ www.liako.gr

4 σχόλια:

 1. Οταν οι αλλοι τρωγαν βελανιδια, ''εμεις'' φτιαχναμε παρθενωνες. Τωρα που οι αλλοι φτιαχνουν ''παρθενωνες'' , εχουμε την επιλογη να φαμε τον δικο μας ή ... βελανιδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είναι καλό να δημοσιεύεις σχόλια ανώνυμα. Και θες να πεις "τώρα που οι άλλοι αντιγράφουν παρθενώνες" . Επίσης υπάρχουν Έλληνες με αρχίδια και αρχίδια Έλληνες. Τους πρώτους ψάχνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε φίλε εδώ και σε άλλα μέρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο καταλαβαίνει κανείς ότι ο Ζαχαρίας Γιάνσεν ήταν ΟΛΛΑΝΔΟΣ γιός ΟΛΛΑΝΔΟΥ και δεν εφηύρε το 1590 το τηλεσκόπιο αλλά το ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!!!! Τα δεδομένα αυτά τα βρήκα στις παρακάτω ιστοσελίδες και έπειτα από αναζήτηση 3 λεπτών... προς γνώση και συμμόρφωση του άρθρου.....

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zacharias_Janssen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνεχίζεις και απαντάς ως ανώνυμος. Καταρχάς έχεις άλλη πηγή εκτός από το wikipedia;

  Ελπίζω να γνωρίζεις τι είναι και τι σκοπό έχει το wikipedia...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποια είναι η γνώμη σας;

Σχετικά άρθρα